Božićna drvca od lisnatog tijesta

05/01/2016

1. rođendan bloga i pregled 2015. godine

05/01/2016

Berlin – New York Europe 1/3

05/01/2016
Brandenburger tor

Moja 2015. godina završila je precool putovanjem u Berlin. Iznenadni poziv za suradnju, najbolju moguću, došao je  početkom 12 mjeseca. Na poziv Njemačke turističke zajednice pozvana sam na put u Berlin od 26. do 29.12.  sa svojim suprugom i kolegicom Nevenom s bloga Hleb i lale i njenin suprugom. Cijeli put je bio organiziran od strane magic4club, a curke su odradile odličan posao.

Alexanderplatz

Alexanderplatz

Zašto smo išli u Berlin? Cilj ovog putovanja bila je promocija njemačke tradicije i običaja, konkretno šetnja po prekrasim božićnim sajmovima, isprobavanje tradicionalne hrane te pisanje i fotografiranje o tim doživljajima. Ne može bolje! 🙂 Da mi je netko prije godinu dana rekao da ću ići na takvo putovanje, rekla bih mu da je lud i da se to u Hrvatskoj ne događa! Ali eto, prilika se ukazala i ono što uvijek napominjem, trud se uvijek isplati! 🙂 Ovo putovanje i sva putovanja na ovakav način za mene su ostvarenje svih želja – jednostavno posao snova! 🙂 Ali dobro neću dužiti, ajmo malo pričati o Belinu. ps putopis ću pisati u 3 dijela! 🙂

Berlin

Berlin

Berlin je Njemačka destinacija broj jedan a često ga nazivaju New Yorkom Europe. Pitate se Zašto? Posljednjih godina Berlin je postao pravi “hot spot” gdje se stvaraju i slijede novi trendovi u umjetnosti, kulinarstvu i zabavi a posjetitelji iz cijelog svijeta u Berlinu imaju na raspolaganju više od 1500 događanja svaki dan. Grad diše jednom posebnom energijom a turisti, umjetnici i građani oblikuju ritam grada koji je dinamičan, tolarantan, različit i kreativan. 

Kao što sam prethodno spomenula sve je bilo odlično organizirano i mi se nismo morali brinuti o ničemu. Što je za nas bilo novo iskustvo, obzirom da uvijek sve sami planiramo. Moram priznazi da mi se svidjelo! 🙂 Na aerodromu smo podigli Berlin welcome card sa kartom za vožnju gradom i knjižicu sa popustima za razne muzeje, restorane i sl. Smješeni smo bili u hotelu Crowne Plaza Berlin u blizini Postdamer Platza a sve atrakcije su nam bile vrlo blizu. O hotelu i usluzi ne moram ni pričati, jednostavno savršeno, bacite pogled na link! 😉 

Alexanderplatz

Alexanderplatz

Prvi dan smo imali organiziranu craft beer turu oko 19 sati, tako da smo do tada odlučili sami malo istražiti grad. Prvo odredište bio je Alexanderplatz, na kojem se održavao božićni sajam, jedan od 60. Unikatne rukotvorine koje možete ovdje pronaći idealan su božićni poklon. A miris pečenih bunceka, kobasa i slastica mamili su nas sa svih strana.

Alexanderplatz

Alexanderplatz

Alexanderplatz

Alexanderplatz

Ipak prvi obrok odlučili smo pojesti u Lemke Berlin – otvorenom od 1999 godine koji je počeo s ponudom više od 50 različitih vrsta piva.  Danas ovdje možete popiti njihovo Lemke pivo i pojesti tradicionalnu hranu. Naravno, da smo jeli buncek koji je tradicionalno poslužem uz krumpir i pire od graška! 🙂 Lemke Berlin nalazi se ustred kompleks zgrada koji se naziva Hackescher Markt kojeg povezuju slikovita povijesno vrijedna oslikana dvorišta.

Lemke Berlin

Lemke Berlin

Poslije oblinog ručka krenuli smo do Brandenburških vrata gdje se već naveliko spremalo za proslavu Nove godine. U blizini se nalazi i Reichstag oko kojeg šeću tisuće turista i dive se toj ljepoti. Reichstag je sjedišta njemačkog parlamenta s novom staklenom kupolom dodanom 1999. godine. Ona predstavlja savršeni spoj moderne i tradicije. Ispred Reichstaga prostire se ogroman park, koji je vjerujem još ljepši u proljeće i jesen. Okinuli smo nekoliko slikica, malo pričali u kameru i krenuli se naći s Nevenom i njenim suprugom.

Reichstag

Reichstag

Konačno je došao red na craft beer turu. Upoznavanje malih pivovara, isprobavanje različitih okusa piva i upoznavanje s drugim ljudima na turi. Bilo nas je 14 i baš smo bili vesela družina, iz cijelog svijeta, Izrael, Francuska, SAD, Italija, Srbija, Hrvatska,…i svi smo pronašli zajednički jezik – jezik piva! 🙂 Na turi smo posjetili 3 pivovare i isprobali oko 10-tak piva. Zanimljivo je da je u Berlinu prije postojalo 700 malih pivovara a onda su se spojile u 3 velike, a kako Berlin potiče različitost, nakon nekog vremena ponovo su se počele otvarati male pivovare s domaćim pivima. 😉

Beer tour

Beer tour

Prvi dan u Berlinu protekao je vrlo zanimljivo i dinamično a prvi video već se nalazi na youtube kanalu Foodione

Čitamo se uskoro s novim događajima iz Berlina! 🙂