Popečci od kvinoje i tikvica

30/10/2017

Keksići od bademovog brašna

30/10/2017

Što posjetiti u Šibeniku?

30/10/2017
popečci od kvinoje i tikvica
keksići od bademovog brašna
šibneksi most

Šibenik.. Svoje ljetovanja u djetinjstvu sam provela u ovom gradu. Duge šetnje prekrasnim Krešimirovim gradom i kupanja na Srimi (tada još nije bilo gradske plaže Banj) obilježila su mojih prvih 15 godina ljetnih praznika. 

Zadnji put sam bila u Šibeniku prije 5 godina. Ove godine sam se vratila natrag i još jednom dokazala sebi da je Šibenik jedan od najljepših dalmatinskih gradova.

grad šibenik

Ono što me iznenadilo bila je količina turista. Šibenik nikada nije bio previše turistički popularan grad. To se promijenilo! 

hotel panorama

hotel panorama

Tijekom 15 godina ljetovanja u Šibeniku, tradicija je bila zaustaviti se na Šibenskom mostu odakle se vidi grad i kanal i fotkati se. Upravo ovdje se nalazi Hotel Panorama u kojem sam bila smještena. Pogled.. iz hotela je očaravajuć. Grad Šibenik, most i kanal. Teško da sam mogla poželjeti više. 🙂 

hotel panorama maslineGdje su plaže?

Šibenik ima gradsku plažu Banj s koje se vidi cijeli grad. Prilično je krcata ljudima, no u gradu je a time i blizu svih događanja.

Nekoliko minuta vožnje autom od grada, možete se  kupati na Srimi, u Vodicama ili Solarisu. Solaris je bio moj izbor. Izvališ se na ležaljke pod slamnatim suncobranom i kupaš u prekrasnom kristalno čistom moru dok ti konobar donosi koktel za koktelom. Čisti hedonizam. Iznajmite ležaljku na cijeli dan i uživajte! 

solarisGdje jesti?

Za ekskluzivu rezervirajte večeru u restoranu Pelegrini, koji se nalazi tik uz Katedralu. Fine dining u svakom smislu te riječi. 🙂 Svakako je na mom popisu kad se vratim sljedeći put u Šibenik. Ako želite večeru uz pogled na grad i kanal predlažem da stanete u hotelu Panorama koji u svom restoranu nudi odličan izbor jela i slastica.

večeraPristupačnije cijene pronaći ćete u konobi Marenda, restoranu Argola ili Gušt – koji se nalazi malo izvan gradske vreve.

sladoledSladoled koji je ove godine totalni hit nalazi se upravo u Šibeniku – radi se o Ice S’Cream Roll. Smjesa za sladoled se razmaže po hladnoj ploči i špatulom napravi nekoliko rolica, složi ih se u posudicu i ‘začini’ šlagom i dekoracijama.

Odličan sladoled možete pojesti u slastičarnici b 059. Probajte čokoladu sa jagodom! Top! 

Šibenik znamenitosti

Jedna šetnja kalelargom bit će vam dovoljna da se uvjerite u ljepotu ovog grada. Kamene ulice, drvene žaluzine i “pohabana” vrata samo su dio čari ovog grada. Tu je naravno katedrala sv. Jakova, koja zauzima centralnu poziciju i oko koje ćete pronaći hrpu turista i selfi štapova. Katedrala je  jedno od najljepših i najznačajnijih arhitektonskih objekata u Hrvatskoj. UNESCO je uvrstio katedralu sv. Jakova u Popis svjetske baštine. 

katedrala svetog jakova

Bunari (4 bunara) nalaze se na nekoliko metara od katedrale ispod kojih se nalazi i kafić te vinski bar Bunari. 

Na središnjem gradskom trgu, Trg Republike Hrvatske, nalazi se Gradska vijećnica. Veoma fotogeničan prostor gdje se iznad vijećnice nadvijaju stare kamene zgrade. 

Tvrđava Sv. Mihovila je mjesto na kojem su pronađeni najstariji dokazi postojanja civilizacije na šibenskom prostoru. S tvrđave se pruža prekrasan pogled na grad i šibenski arhipelag. 

Na nekoliko kilometara od Šibenika nalazi se sedmi nacionalni park Krka. Rijeka Krka danas ima 7 sedrenih slapova i njezine ljepote predstavljaju prirodni krški fenomen, koji se preporučuje posjetiti u proljeće i ljeti jer je tada u punom sjaju, a možete se i osvježiti u čistoj vodi. 

izvor cetineNa 60-tak kilometara nalazi se izvor rijeke Cetine. Ovih 60-tak kilometara jedna su od ljepših dionica kojima sam se vozila. Dinara, krave na cesti, kamene kuće i konačno izvor Cetine – jednom riječju savršeno!