Predbožićni kolačići od muškatne tikve

14/12/2014

Piletina u curry umaku

14/12/2014

Peperoncini mousse au chocolat

14/12/2014

Mousse “pjena”, nastao je u Francuskoj u 18 stoljeću, a nakon što su se francuzi upoznali sa čokoladom, bilo je samo pitanje vremena kada će se mousse i čokolada pretvoriti u ovu slasnu kombinaciju, mousse au chocolat. Danas svatko ima svoje ideje, kada je u pitanju dodavanja aroma, pa čak i preljeva, ali glavni sastojci  čokoladnog mousse rijetko se mijenjaju: čokolada, bjelanjki i šećer.

mousse2

Mousse au chocolat

Moj mousse au chocolat, zablistao je uz ljutkastu aromu peperonicini odnosno ljutih papričica.

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 200 g tamne čokolade (više od 70% kakaa)
  • 3 žlice šećera
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 1 vanilin šećer
  • malo soli
  • 4 peperonicini

 

Prvo rastopite čokoladu na pari, vrlo je važno da čokolada ne dođe u kontakt s vodom jer će se na taj način u čokoladi stvoriti grudice. Pjenjačom umješajte 3 žutanjka, šećer i vanilin šećer na pari. Pazite da ne prekuhate kremu, dakle oko 3-5 minuta kuhajte smjesu jaja i šećera na pari.

U-izradi

U smjesu žumanjka, šećera i vanilin šećera brzo miješajući dodajte rastopljenu čokoladu, miješajte dok se sastojci ne povežu u homogenu smjesu. U tarioniku izmrvite 4 peperonicini (po želji više ili manje) i dodajte u smjesu.

Bjelanjke s malo soli i par kapi limunovog soka izradite mikserom u čvrsti snijeg. Slatko vhnje izmiksajte i dodajte u smjesu jaja i čokolade. Vrlo je bitan način miješanja, dakle u smjesu čokolade i jaja prvo dodajete polovicu slatkog vrhnja lagano miješajući (prebacujete smjesu kuhačom ), dodajte drugu polovicu, a zatim isto ponovite sa snijegom od bjelanjaka. Mousse od čokolade prelijete u kalupe ili čaše i stavite u hladnjak na 15-20 minuta. Mousse au chocolate s peperonicini je gotov! U slast!

mpousse6

Moussemousse3