New York – grad koji ipak spava i uživa u hrani

09/12/2014

Puretina je stala narančama na kraj

09/12/2014

Kraljica ljute paprike – Budimpešta

09/12/2014
Budimpešta

Budimpešta

Kad pomislim na paprikaš, ljuti gulaš, crvenu ljutu papriku, ljuto.. pomislim na naše susjede mađare i njihovu gastronomiju. Budimpešta kao glavni grad Mađarske,često je odredište za proslavu Nove Godine, tako smo i mi odlučili proslaviti ulazak u 2014. s ljutkastim okusom u ustima.:)

Za obilazak Budimpešte imali smo samo 3 dana, tako da smo uspjeli posjetiti samo najbitnije znamenitosti, Kraljevsku palaču, Citadelu, mostove, tržnicu i naravno restorane. Za Budimpeštu je jedno sigurno a to je da se ne morate bojati da ćete ostati gladni, čak ni na Novu Godinu!

Budimpešta je poznata po ruinpub-ovima(romkoscma), stvaranje kafića u zgradama koje su predodređene za rušenje, gdje osim pića i zabave nude i dobru hranu. Aromatičnu krem juhu od bundeve, pačja prsa u umaku od naranče i stew odnosno gulaš probali smo u jednom takvom pubu.

Pačja-prsa

Pačja-prsa

Ruinpub-stew

Ruinpub-stew

Restoran zbog kojeg bi sada vozila iz Zagreba do Budimpešte je Mongolian Barbacue, all you can eat, odnosno sve što ja mogu pojesti 🙂 Moja preporuka je rezervirati stol barem 3-4 dana unaprijed. Nimalo impresivnog interijera ovaj restoran oduševljava raznolikošću hrane i načinom pripreme. Ima svega, od nepalske koze, mongolskog konja, janjetine, teletine, raznih umaka, priloga do prepeličjih jaja i deserta. Igra je jednostavna, platiš oko 20 eura i jedeš dok ne padneš ispod stola, legneš na pod i ne možeš se micati, e tada je  dosta! Meso je sirovo i marinirano u različitim marinadama. Mladi gospdin na roštilju priprema ispred vas meso tako da možete vidjeti slasno cvrčenje komada nepalske koze ili mongolskog konja 🙂 Što više poželjeti!

Hrana...

Hrana…

Mladi-gospon

Mladi-gospon

Mongolski-restoran

Mongolski-restoran

Prije odlaska u Zagreb trebalo se još jednom dobro nahraniti, odluka je pala na restoran Paprika. Nova Godina, 1.1.2014. nas četvero na -5°C, skakućemo ispred Paprika restorana i nestrpljivo čekamo otvaranje u 12 sati. Topli interijer i rekordno “punjenje” restorana gostima izgleda obećavajuće. I bilo je! Mađarski gulaš kao predjelo i janjetina ispod peke za glavno jelo, nisam mogla bolje izabrati.

Paprikaš

Paprikaš

Ako idete u Budimpeštu nemojte zaboraviti na The Cental Market Hall, tu ćete pronaći od gotove hrane, mljevene paprike do suvenira, kao i na svakoj tržnici samo sa puno puno više paprike:) Mađarski poznati langoši, razlikuju se od onih koje jedemo kad idemo npr. na Špancirfest, ja bih ih nazvala mađarskim langoš pizzama.

Paprika

Paprika Central Market Hall

Langoš

Langoš

Također, za kraljevski ambijent u kojem možete piti prelošu i preskupu kavu dok gospodin Stariji svira na klaviru svratite u New York cafe.

Interijer-NY-caffe

Interijer-NY-cafe

New-York-caffe

New-York-cafe

Nova Godina se bliži ako još niste odlučili gdje proslaviti, Budimpešta je blizu..fino se jede 🙂

 Čitamo se uskoro…:)