Tunavokado

08/12/2014

Kraljica ljute paprike – Budimpešta

08/12/2014

New York – grad koji ipak spava i uživa u hrani

08/12/2014
New-York

New-York

Jej idem u New York, pomislila sam dok sam čekala u redu za vizu u Američkoj ambasadi. U glavi su mi se vrtjele slike poznatih scena iz filmova i serija, Prijatelji, Sam u kući 2, šetnja Carrie Bradshaw i njenih Manolica po ulicama Manhattana, fantastično zar ne? Sama pomisao na šetnju petom avenijom i vožnju žutim njujorškim taksijem izazivala je osjećaj mini leptirića u mom praznom trbuhu, još uvijek u istom redu za vizu. Momentalno sam pomislila na hranu koju ću tamo probati.

U potrazi za savjetima što još vidjeti i posjetiti (čitaj pojesti) u New Yorku , osim muzeja, parkova, trgovina, često sam naletjela na fraze poput: “samo junk food”. “loša hrana”, “puno šećera”.  I vjerojatno bi i moje iskustvo bilo slično da nismo imali to do listu koju je moj suprug dobio na prošlogodišnjem putovanju u New York od kolege njujorčanina. Lista je doista velika tako da smo neka to do mjesta ostavili za sljedeći put 😉

Pa krenimo redom.. Doručkovali smo redovito u obližnjoj zalogajnici Court Square Diner, na slici možete vidjeti doručak,  pravi američki, jaja na sve moguće načine, punjena sirom, američke palačinke, vafli, peciva sa cream cheese 🙂

Doručak

Za dobru japansku hranu u ugodnom okruženju moja preporuka je restoran Hagi. Vrlo ukusna miso juha me oduševila, jedini šok, nakon što sam naručila jelo kojem ne znam ime, bio je što se hrana micala. Naime radi se o dehidriranim algama koje se u doticaju sa ostalom hranom kontrahiraju i miču (šok!) 🙂 Također, najbolji suhi,  nema veze sa sushijem koji se nudi u Zagrebu, probala sam na Chelsea tržnici. Vrlo ljubazni kuhari sushi spremaju ispred gosta.

Ziva-hrana

Ziva-hrana

Sushi

Sushi

Ako ste u New Yorku morate probati junk food, a najbolje od junk fooda su hamburgeri. Definitivno morate stati u nepregledan red u Shake Shack i probati njihov hamburger s pohanim gljivama. Međutim nabolji hamburger koji sam probala bio je onaj u 5NAPKIN burger u koji smo se vraćali dva puta, iako smo bili u stisci s vremenom:). Oba puta čekali smo u redu na stol jer je gužva neviđena, bilo podne ili večer. 5NAPKIN burger poslužuje glutenfree burgere koji su vrlo ukusni jednako kao “obični” burgeri. Njam!

Shake-Shack

Shake-Shack

5napkin-burger

5napkin-burger

Tajlandska hrana u restoranu Real Pam Thai me i nije oduševila, osim povrtne juhe sa staklenim rezancima koja je bila pun pogodak i pravi energy booster nakon cijelodnevnog razgledavanja.

Real-Pam-Thai-juha

Real-Pam-Thai-juha sa staklenim rezancima

Preporuka za glutenfree pizzu je za restoran Risotteria, pizza ima tanko tijesto, što preferiram, no premalo ostalih sastojaka, a cijena male pizze ista kao jumbo slavonska u skupljim zagrebačkim pizzerijama (dakle skupo!).

Preporuka za barove gdje se da nešto prizalogajiti definitivno je Rudy s bar and grill gdje uz svako pivo dobijete hot dog gratis, ispred bara nalazi se velika ružičasta svinja, i Croxley Ales bar koji poslužuje pileća krilca za 99 centa 🙂

Free-hot-dog

Free-hot-dog

Krilca-99-centa

Krilca-99-centa

Nisam se suzdržavala ni od isprobavanja slastica, od muffina, cupecakesa do apple pie. Najbolji cupcakes koje sam probala bili su oni na Chelsea tržnici, taman sočni i kremasti. Magnolia bakery cupcakes iako ih svi hvale, po meni nisu bili osobitog okusa. Apple pie za VELIKU preporuku je Little Pie Company, njihova pita sa tanko rezanim jabukama i orasima sa kuglicom sladoleda od vanilije je pravo savršenstvo okusa i mirisa! Možete pretpostaviti i tu smo se vratili dva puta:)

Pita-od-jabuka-i-oraha

Pita-od-jabuka-i-oraha

Mint-and-oreo-chocolate-cupcakes

Mint-and-oreo-chocolate-cupcakes

Moj zaključak  putovanja je da iako sam u New York krenula s blagom strepnjom da ću biti gladna dobre hrane, u Zagreb sam se vratila zadovoljna veličanstvenom ponudom ovog velegrada!

Pozdrav uz prigodnu pjesmu!