Božićni kolačići

26/12/2016

Nutella cheesecake

26/12/2016

Maastricht – top 10 mjesta koje trebate posjetiti

26/12/2016
Božićni kolačići
nutella cheesecake

Kao što sam pisala u putopisu 24 sata u Dusseldorfu, putovanja za 2016 godinu završila sam u Maastrichtu, najjužnijem gradu Nizozemske. Maastricht je glavni grad provincije Limburg smješten na rijeci Maas, koja grad dijeli na dva dijela. Poznat  je po svojoj vrhunskoj kuhinji, obzirom da se nalazi nekoliko km od Belgije i Njemačke, na gastronomiju grada upravo su utjecale te dvije kuhinje, no grad vrvi i tajlandskim, azijskim restoranima koji su posljedica nizozemske kolonizacije. 

Maastricht

Maastricht

U gradu sam provela ukupno 3 dana i donosim vam 10 mjesta i stvari koje trebate posjetiti u Maastrichtu.

 1. Šetanja gradom – Maastricht je idealan grad čiji centar najlakše možete obići pješke. Prekrasnu šetnju doživjet ćete uz rijeku od St Servaas Brug skroz do JFK Bridge koji prolazi kroz najveći park u Maastrichtu.
 2. Vrijthof je najvažniji trg gdje se odvijaju razna događanja i eventi. U vrijeme kada sam ja bila tamo u velikom jeku se pripremao božićni sajam. Uz trg se nalaze mnogi kafići gdje možete uživati u kavi uz pogled na dvije glavne crkve koje se nalazi na suprotnoj strani ovog trga.
  Vrijthof

  Vrijthof

 3. Hell’s Gate dio su orginalnog ulaza u grad a datiraju iz 13 stoljeća.
 4. Gradska vjećnica, nalazi se na jednom od dva glavna trga, a datira iz 17 stoljeća dok njezinih 49 zvona i dalje zvoni svakodnevno.
 5. Boekhandel Dominicanen, definitivno jedno od zanimljivijih mjesta za posjetiti je crkva u kojoj se nalazi knjižnica i kafić gdje možete popiti kavu ispod ogromnog crkvenog lustera. Prilično jedinstveno iskustvo. 🙂
  Boekhandel Dominicanen

  Boekhandel Dominicanen

 6. De Brandweerkantine, restoran/kantina smještena u napuštenoj vatrogasnoj postaji je moja topla preporuka. U De Brandweerkantine imala sam organizirani nedjeljni ručak, koji je bio fenomenalan. Juha od celera i sendvič sa namazom od lososa uz šalicu čaja od đumbira, bili su prava okrjepa. Cijeli koncept hrane koju restoran ima u ponudi je zamišljen na način da se koriste domaći, organski proizvodi, bez umjetnih dodataka, umaka i sl. Pored  restorana nalazi se sajam na kojem umjetnici izlažu svoje radove dok se iznad restorana nalaze uredi za umjetnike. 
  De Brandweerkantine

  De Brandweerkantine

  De Brandweerkantine

  De Brandweerkantine

 7. Alley Cat Bikes & Coffee, ako želite popiti odličnu kavu kavu u malo drugačijem okruženju, dođite u Alley Cat Bikes & Coffee, gdje uz kavu možete razgledati njihovu ponudu bicikala, ruksaka i ostalih bajkerskih dodatka. 
  Alley Cat Bikes and Coffee

  Alley Cat Bikes and Coffee

 8. Sissy-Boy Maastricht, concept store gdje možete kupiti kuhinjske “gadgete” i odjeću ali i popiti odličan čaj i odraditi par sati na laptopu u miru. 🙂
  Sissy-Boy Maastricht

  Sissy-Boy Maastricht

 9. Coffeelovers De Annex, na drugoj strani rijeke Maas nalazi se ovaj preslatki kafić sa pogledom na park i rijeku. 
 10. Pêt Thai, najbolji tajlandski restoran u Maastrichtu. Definitivno najpopularniji tajlandski restoran gdje je hrana vrhunska, osoblje ljubazno i cijene relativno pristupačne. Ako se odlučite za azijsku kuhinju, ovaj restoran je moja topla preporuka ali svakako razervirajte mjesto barem dan dva unaprijed, jer je navala velika neovisno od danima u tjednu. 🙂
  Maastricht

  Maastricht

Maastricht se nalazi u blizini Aachena  pa smo se jedan dan zaletjeli na Božićni sajam u Aachenu, gdje sam probala popularan Aachen printen, medenjak čija je receptura stara više od 500 godina. 

Kratko putovanje u Maastricht i Aachen, što sam sve radila, gdje sam šetala, pila kavu i jela možete vidjeti u sljedeća 2 vloga! 🙂

ps isprike na lošim fotkama, baš tada se dslr odlučio pokvariti :S