Sjever Tajlanda, tečaj kuhanja i giveaway

28/02/2015

Šumsko voće i vanilija

28/02/2015

Gost post – Darkova web kuharica i lazanje juha

28/02/2015

Velika mi je čast na Foodioni objaviti prvi gost post i ugostiti Darka koji piše blog Darkova web kuharica, i koji me svakim jelom me sve više oduševljava maštom u pripremi istih. Darko kaže da inspiraciju za jela pronalazi svugdje te voli isprobavati nova jela i nove kombinacije. Još jedno u nizu odličnih kombinacija jesu Lazanje juha, recept koji će voljeti i ljubitelji lazanja i ljubitelji juha. 🙂 Hvala Darku a u nastavku slijedi recept! Uživajte! 🙂

lazanje-juha-darkova-web-kuharica-15

Lazanje juha

 

Lazanja juha

Kao dijete roditelji su sa mnom uvijek vodili rat jer nisam htio jesti. Jedan komad mesa sam znao žvakati po pola sata i na kraju ga još ne bih niti progutao. Jedino što sam mogao jesti i jedva čekao da se nađe na stolu su bile juhe. Zato slobodno kažem da sam na njima odrastao :).

Danas jedem sve, možda i previše svega, ali i dalje s posebnom pažnjom i guštom jedem sve vrste juha! Rijetko se desi da za ručak pojedem samo jedan tanjur juhe ako je ima, pogotovo ako se radi o bistroj juhi s bakinim rezancima ili crvenoj juhi s krastavcima.

Kako sam više manje sve ‘domaće’ vrste juha isprobao okrenuo sam se internetu i inspiraciji za nove vrste juha i okuse u njima. Tako je nakon Cheeseburger juhe nastala i ova Lazanja juha.

Tko kaže da se ne može najesti juhe neka slobodno proba ovu pa neka pokuša stajati iza te svoje tvrdnje :). A ljubiteljima lazanja ne treba previše davati razloga niti povoda da je isprobaju.

Nadam se da će vam biti ukusna kao što je bila i meni.

Sastojci

Miješano mljeveno meso (270 g)
Luk (130 g)
Svježa rajčica (270 g)
Češnjak (3 režnja)
Goveđi temeljac (500 ml)
Pasirana rajčica (500 ml)
Koncentrat rajčica
Maslinovo ulje
Ružmarin, vlasac, papar, origano, šećer, sol
Široki rezanci ili tijesto za lazanje (75 g)
Posni sir i mozzarella kod posluživanja
Recept

U dubokom loncu na malo maslinovog ulja stavite dinstati 130 grama sitno sjeckanog luka. Neposredno prije nego što luk postane proziran dodajte 270 grama u grubo narezane svježe rajčice s kožom i drobljena tri režnja češnjaka.

Nastavite sve pirjati koju minutu uz povremeno miješanje, a zatim dodajte mljeveno meso.

lazanje-juha-darkova-web-kuharica-3

Lazanje juha u pripremi

Preko mesa dodajte željene začine. Ja sam stavio po čajnu žličicu soli, ružmarina, vlasca i papra te dvije žličice origana. Sve dobro pomiješajte i nastavite dinstati meso dok ne promjeni boju i prestane biti crveno.

Zatim dodajte jušnu žlicu koncentrata rajčice, 500 ml pasirane rajčice i 500 ml goveđeg temeljca (ili rastopite kocku za juhu u pola litre vode pa dodajte nju u lonac). Ovisno o rajčici koju koristite isprobajte juhu i po potrebi dodajte žličicu ili više šećera (ja sam trebao dodati samo jednu) kako vam juha ne bi bila previše kiselkasta.

lazanje-juha-darkova-web-kuharica-5

Lazanje juha

Pustite juhu da zakipi te ju nastavite kuhati na laganoj vatri oko 30 minuta. Zatim dodajte tjesteninu, koristite široke rezance ili natrgane listove lazanja u juhu.

Juhu nastavite kuhati uz miješanje dok tjestenina ne bude al dente kuhana kada će i juha biti gotova.

lazanje-juha-darkova-web-kuharica-12

Darkova web kuharica – Lazanje juha

Prije posluživanja pomješajte svježi posni sir s mozzarellom u omjeru 50:50 te s njime posipajte tanjur vruće lazanja juhe.

Bon apetite!

lazanje-juha-darkova-web-kuharica-14

Lazanje juha